Hoe pakt AMA een project aan

Intake gesprek

Het belangrijkste moment in elk tuinontwerpproces is waarschijnlijk het eerste gesprek. Dit stelt de klant in staat zijn wensen te uiten en vragen te stellen in verband met het ontwerpproces. Tegelijkertijd geeft dit mij, als ontwerper de kans om te begrijpen wat er verwacht wordt. Wat zijn de doelen en ambities zijn van de klant? En het is natuurlijk ook belangrijk een indicatie van het beschikbare budget te krijgen.

Het eerste gesprek is altijd gratis binnen een straal van 50 kilometer rondom Rotterdam. Daarbuiten reken ik een kleine vergoeding voor het bezoek.

Voor het ontwerpen van een mooie tuin is een goede dialoog nodig tussen ontwerper en klant. Ik luister altijd goed. Als er meerdere personen bij betrokken zijn staan ideeën soms diametraal tegenover elkaar. Dan is het mijn taak die te interpreteren, mogelijkheden te presenteren en uit te werken in een ontwerp. Na overleg volgen soms enkele aanpassingen.

Illustratie 1

Maquettes

Net zoals ik een relatie leg tussen huis en tuin, leg ik een relatie tussen mijzelf en de opdrachtgever. Dat doe ik op speciale manier door middel van maquettes. Deze 3d schaalmodellen geven direct ruimtelijk inzicht in het tuinontwerp en laten zien hoe de relatie van huis en tuin werkt. Je beleeft de tuin als het ware vooraf al, qua sfeer, ruimtes en beplanting, zelfs als de kavel nog bouwrijp gemaakt moet worden! Het 3d schaalmodel wordt op tafel gezet en besproken. Het speelt een centrale rol in het ontwerpproces.

Uitwerking

Ik werk het gekozen ontwerp uit in een tekening voor de uitvoerder, indien gewenst maak ik een beplantingsplan en technische uitwerking van tuinhuis e.d. Wilt u het plan uitgevoerd zien, dan kan ik daarvoor zorgen. Wilt u alleen begeleiding bij prijsopgaven van de uitvoering of de uitvoering zelf dan kan dat ook.

Het uurtarief van AMA Tuinontwerp is € 70,= excl. BTW

Werkwijze in stappen

  • intakegesprek op locatie (gratis binnen straal van 50km)
  • offerte tuinontwerp op basis van het gesprek
  • tuinontwerp (meerdere varianten)
  • bespreking ontwerpen (aanpassingen)
  • uitwerking (digitale of papieren tekening)
  • eventueel vervolg (uitwerking beplantingsplan- technische zaken)

Uitvoering

  • zelf doen (ik zorg voor goed plan + omschrijving)
  • deel zelf doen
  • deel uitbesteden (bv zelf inplanten onder begeleiding)
  • alles uitbesteden (inschakelen hovenier)

Heb je vragen of wil je de mogelijkheden bespreken? Bel of stuur een bericht.

Tekening tuinontwerp ama werkwijze
Hoe pakt AMA een project aan

Bekijk onze video van het bouwen van een maquette, deze gaat over het vergroenen van een balkon. 

Al jaren maak ik maquettes, dat zijn schaalmodellen van karton, foam, kleine bomen, takken en ander materiaal om mijn tuinontwerpen beter te kunnen beoordelen. Vanwege de beperking van een tuintekening begon ik deze om te werken tot collages en later maquettes omdat het platte vlak met de zwart-wit lijnen zo weinig gevoel van ruimte geeft. Vaak hebben mensen veel wensen in een tuin: zitten, spelen, opbergruimte, groen. In een model zie ik en de klant ook, in één oogopslag het effect van de vertaling van al die zaken in ruimtelijk opzicht. Past dat allemaal? Wat zie je eigenlijk van de tuin als je op je terras zit en als je binnen zit? Dan probeer ik een ander idee, hoe werkt dat? Zo kan de klant alle mogelijkheden verkennen die deze ruimte heeft en effecten van keuzes overzien. De maquette geeft ook, meer dan de 3D- tekening de sfeer en de beplanting weer. 

In de video zijn verschillende ontwerpen voor het balkon te zien, datzelfde kan gedaan worden voor het ontwerp van een stadstuin.

Kosten besparen begint bij een goed ontwerp

Nieuwe tuin- of tuin renoveren? het gaat om een groter project, er is budget mee gemoeid, het is daarom verstandig eerst een tuinontwerp te laten maken. Een tuinontwerp kost iets, maar het bespaart ook kosten omdat u het in een keer goed hebt. (wat ook leidt tot duurzaamheid) De tuinontwerper begrijpt ruimtes, weet welke dingen bij elkaar passen, heeft kennis van bodem en bezonning.


"Een goed advies leidde tot een mooie, fijne tuin die niet alleen door ons maar ook onze gasten erg blij maakt."

Adri van Lieshout (tuin eigenaar)