Skip to main content

Waarom een beplantingsplan?

Een tuinontwerp is niet hetzelfde als een beplantingsplan. Een beplantingsplan is een uitwerking van het ontwerp, ingevuld met bomen, heesters en vaste planten. In het tuinontwerp bepaal ik de opzet van de tuin, de ruimtes, de plek waar je gaat zitten, hoe de zichtlijnen lopen, de routes en grofweg waar ‘groen is‘, maar nog niet precies wat het is. In het beplantingsplan maak ik de keuze welke planten waar komen en dat heeft uiteindelijk veel effect op de gebruiker en bepaalt de sfeer van de tuin.

Allerlei dingen spelen mee: je wilt het jaar rond iets te zien hebben, dus voorjaarsbollen bijvoorbeeld en zomerbloeiers en herfstkleuren, maar het is ook prettig als er bladhoudende heesters zijn zodat er ook in de winter structuur overblijft. Mensen kunnen bepaalde voorkeuren hebben voor kleuren, vruchten en geurende planten. Heb je een tuin op het noorden, of een heel natte tuin, dan zal niet elke plant hier gedijen. Ik houd rekening met de bodem en licht bij de plantenkeus.

Vaak wordt gedacht dat veel planten automatisch veel onderhoud vergen, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Met een goed uitgekiend beplantingsplan (bijvoorbeeld met bodembekkers heb je niet veel onderhoud. Kijk maar eens bij dit project van AMA Tuinontwerp.

Wil je een goed beplantingsplan voor de tuin laten maken? Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

tuinontwerp beplantingsplan ama2 tuinontwerp

beplantingsplan ama tuinontwerp 1

Het beplantingsplan