Skip to main content

Wateroverlast in de tuin

Tijdens aanhoudende regenbuien kunnen tuinen onder water lopen. De oorzaak is dat er meer regen valt in Nederland in de herfst dan 100 jaar geleden. Door alle bestrating in de stad kan het regenwater niet weg en lopen de riolen over. Vaak ontstaat er dan ook wateroverlast in de tuin. We kunnen daar bij het (her)ontwerpen van een tuin rekening mee houden en problemen op een creatieve en duurzame manier oplossen. Ik noem er 3 hieronder maar er zijn er nog veel meer.

Meer planten minder tegels

Een simpele en milieuvriendelijke oplossing is om meer plantvakken te maken en tegels weg te halen. Beplante oppervlakken werken als een spons, ze nemen water op en geven het in droge tijden weer af. We hebben dat bij een project in Gouda gedaan zoals op de foto hierboven.

Andere tegels

Er zijn ook tegels in de handel met een extra grote voeg waardoor het water sneller afgevoerd wordt (bijvoorbeeld de aquaflow) en tegels met een halfopen structuur. Je kunt ook kiezen voor een halfverharding, bijvoorbeeld grind. Dat kun je bij dit project in Overschie zien.

aquaflow tegels wateroverlast tuinontwerp blog 2

Regenwater opvangen

Als de mogelijkheid er is, kun je de hemelwaterafvoer van het dak laten uitkomen in een regenton, het water dat je zo opvangt kan worden gebruikt om de tuin te begieten in droge tijden.

Wil je meer weten over het oplossen van wateroverlast? Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken!