Skip to main content

Meer biodiversiteit in je tuin

Betoverd en overrompeld worden door de natuur, dat kan ook in je stadstuin. Hoe kun je jouw tuin natuurvriendelijk maken? Er zijn allerlei manieren waarop dat kan. Soms lukt het al met een paar ingrepen, ook in een kleine tuin. Bodemleven is belangrijk, hoe zorg je voor een rijke bodem? Schuilplaatsen voor vogels en andere dieren kun je creëren door te kiezen voor een begroeide schutting in plaats van een kale of een afscheiding te maken met een haag.

Bloeiende planten zijn heerlijk om naar te kijken en zijn voedsel voor de bijen. Hoogteverschillen maken, een waterschaal in de tuin, variatie kiezen in beplanting.  Er is van alles mogelijk dat ervoor zorgt dat jouw tuin een bijdrage vormt voor de natuur en je geniet er zelf ook van. Hieronder 5 ideeën om zelf uit te voeren.  Wil je meer advies: welke plant hoort waar? Welke plant doet het in mijn tuin op mijn grond en hoe maak ik een samenhangend verhaal van mensen- en dierenwensen? Bel of mail voor meer advies.

5 tips voor biodiversiteit in je tuin

  • zorg voor een levende bodem (haal bladeren niet weg, heb je plek voor een composthoop, doen!)
  • plant vaste planten die bloeien deze trekken bijen (bv. Margriet, Tijm, Akelei, Lavendel,  Stachys, Campanula)
  • plant struiken of klimplanten met bessen, eetbaar voor de vogels (bv. de Krenteboom, de Vuurdoorn)
  • gebruik water (waterschaal, klein vijvertje, regenton)
  • plant hagen, een boom en klimplanten, zij bieden bescherming aan vogels (liguster- of beukenhaag, klimhortensia of klimop)

roodborst web DSC 0575 2

water web 144DSC 0684