Skip to main content

Hoe kan ik mijn balkon vergroenen? (3)

deel 3:

Dit laatste deel gaat over het kweken van paddenstoelen en kruiden op je balkon. Zoals in het model te zien is, stel ik voor 3 bakken van hout te maken en die op te hangen aan de muur. Daarin kunnen shii-takes gekweekt worden of oesterzwammen in de schaduwdelen en kruiden in de zon (de onderste bak).

Tips voor het kweken van shii-takes (van ‘Groene takken', een kwekerij van eetbaar hout) eetbare paddestoelen op boomstammen.

De belangrijkste punten om te onthouden is dat de stammen in de luwte moeten blijven, uit de volle zon en uit de tocht. Een paar uren zonlicht per dag is niet erg, maar niet de hele dag. Ook is een beetje wind niet erg, maar ook niet aldoor. Schaduw is belangrijk. Op een balkon of terras kan je denken aan kleine stammen die rechtop staan of lange stammen die horizontaal liggen. Dan drogen ze minder snel uit. Je kan ook eetbaar hout stammen integreren in een tuin als een border of als een onderdeel van een voorwerp (bijvoorbeeld tafel/zitje). Ook is het mogelijk om eetbaar hout te combineren met mos. De diameter is vanaf 8cm voor shii-take en vanaf 12cm voor oesterzwamstammen. Shii-takestammen kunnen gedompeld worden om de oogst te stimuleren, maar op een gegeven moment zullen ze net als de andere stammen op een regenbui reageren.

Shii-takestammen bloeien 3-4 keer per jaar tussen mei en november x 4-5 jaar. Oesterzwamstammen bloeien korter en gaan een paar jaar mee. Trechter oesterzwamstammen bloeien eind van het voorjaar en/of eind van de zomer, bleke oesterzwamstammen bloeien tussen de nazomer – najaar en grijze oesterzwamstammen hebben een voorkeur voor najaar-winter. Ze zijn allemaal eetbaar.

Fluweelpootjestammen zijn in ontwikkeling. Deze stammen bloeien na de vorst. Alle stammen behalve shii-take moeten contact hebben met de aarde (1-2cm).

Duidelijk is geworden door het maken van de ontwerpen, dat niet alle wensen tegelijk gerealiseerd kunnen worden. Dus er moet gekozen worden. De voorkeur van mijn vriend gaat uit naar de groene wand, een minipleisterplaats voor vogels en insecten.balkon vergroenen ama tuinontwerp 3 3