Skip to main content

Geveltuin in Rotterdam

Een aantal ondernemen aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam wilde een geveltuin aanleggen. Zo ook Adri van Lieshout, van Christiaan Kappers. ‘Waarom wil je dat’?, vroeg ik hem toen hij mij benaderde voor een ontwerp. ‘Omdat de meesten het gaan doen en omdat het de straat een mooie aanblik geeft’  zei Adri en ‘als ik het doe wil ik het goed doen’. Zo gezegd zo gedaan, ik kwam met een voorstel, Adri kennende moest het eenvoudig zijn, grote lijnen, niet teveel gedoe. 

Het mooie van de plek is dat het om twee panden gaat, bij elkaar zo’n 9 meter lengte aan etalage en dus ook geveltuin. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een lang perk zonder onderbreking in het midden. In plaats van tegels recht op te zetten aan de rand, is de afwerking gedaan met een hardhouten rand, dat was mooier.

Voor de beplanting is gelet op de bezonning, de tuin ligt pal noord dus varens en grassen zijn een goede keus, maar ook wat kleur. Gras – haar- die twee passen bij elkaar, dacht ik en zijn groenblijvend. Twee weken geleden aangelegd samen met DGS Tuinen (hovenier) en de eerste voorbijgangers waren erg enthousiast, nu moeten ze nog groeien, de planten. Hieronder 2 foto's en een voorbeeld van een geveltuin met een klimplant.

Een geveltuin in de stad draagt bij aan een beter klimaat, de voordelen:

  • wateropvang in de stad, bij hevige regenbuien gaat niet alles in het riool
  • helpt ook tegen droogte
  • bijdrage biodiversiteit
  • mooiere aanblik straat

 geveltuin DSC 0711

geveltuin DSC 0842

 

 

  • geveltuin klimmer