Skip to main content

Inspiratie via moodboard

Een goede manier om ideeën te krijgen voor je tuin is door het maken van een moodboard. Als ik een tuinontwerp maak begin ik met een lijstje van praktische wensen van de klant, bijvoorbeeld: buiten eten, opbergen spullen…., maar ik maak ook een moodboard. Dit is minstens zo belangrijk! Het moodboard is een collage van plaatjes die ik bij elkaar heb gezocht met in het achterhoofd de tuin waar ik aan werk, die plak ik op een groot vel karton. Hierin geef ik aan wat de sfeer van de tuin moet zijn en wat er belangrijk is. Bijvoorbeeld een bepaalde kleur, bijzondere planten, licht, de stijl enzovoort. 

Hierboven en onder zie je een moodboard van mijn ideale tuin, althans beelden die mij inspireren bij het maken van een tuin. Dat zijn niet altijd andere tuinen, maar dat kan veel breder zijn, bijvoorbeeld een landschap, of een schilderij of een kleur. Het gaat om ideeën en associaties die je hebt, waar je enthousiast van wordt.

Zelf een tuin moodboard maken, tips:

Stel jezelf de vraag: waar denk ik aan bij mijn ideale tuin? Dan duik je in wat tijdschriften (bv tuintijdschriften of woon- en natuurbladen of eigen foto’s) vervolgens knip je echt ‘op goed geluk’ dingen uit. Dingen waar je oog opvalt. Niet te veel nadenken. Het gaat om associaties, om ideeën, nieuwe dingen. Je zet als het ware ‘het raam in je hoofd’ open. Die plaatjes knip je uit en plak je op, dit kan ook digitaal. Het leuke is dat er soms verrassende dingen bij zitten. Daarna kun je je afvragen wat je aantrekt aan die foto en waar het over gaat. Zo wordt je tuin veel persoonlijker. Meer gebruikers, kunnen samen een moodboard maken of ieder een apart. 

Wil je jouw moodboard laten vertalen in een tuinontwerp, stuur een email. Of wil je samen eens een paar uur schetsen en een moodboard maken voor jouw tuin, kijk op deze website en meld je aan voor ‘tuinschets op locatie”.

 moodboard def 3